Varför välja att åka till Alperna?

Vintern är runt hörnet, vilket för många svenskar innebär att vi går mot ett par kalla och mörka månader. Vi hoppas givetvis att alla i landet får en vit jul, men de senaste åren har vintern mest medfört slask och rusk för stora delar av Sverige.

Bliv inte hemma i regnet

Som tur är, finns det andra ställen att åka till om man vill uppleva snön!

Är du kanske mitt i processen då du funderar över hur de mörka vintermånaderna ska spenderas?

Om svaret är ja, så har du 3 valmöjligheter…

 1. Det blir ingen semester i år, vi blir hemma.
 2. Det blir inte någon skidresa i år, vi åker till solen istället!
 3. Vi vill på en skidsemester men vet inte riktigt om vi ska åka till fjällen eller alperna…

Och om det är dessa val du står mellan vill jag inte att det är gamla myter och missförstånd om Alperna som ligger till grund när du bestämmer dig.

3 myter: Fjällen vs Alperna

Det kan givetvis vara många anledningar varför man väljer fjällen framför Alperna, och jag håller med om att våra svenska fjäll är härliga!

Detta blogginlägg handlar inte om att säga att fjällen i-n-t-e är ett bra val, utan är ett försök att avliva vissa myter varför man i-n-t-e ska åka till Alperna.

Jag har nämligen märkt, att när jag pratar med människor omkring mig om varför de åker till fjällen istället för Alperna, att de har grundat sina beslut att inte åka till Alperna på myter och missförstånd.

Detta är det jag ofta får höra…

 • Fjällen är mer barnvänligt än Alperna
 • Det är bättre för nybörjare
 • Det är billigare

Det är mer barnvänligt i Fjällen

Alperna består av en mängd olika destinationer, där några helt säkert är mer barnvänliga än andra. Men att det ska vara mer barnvänligt på en skidresa till fjällen är ett missförstånd.

När jag som 8-åring för första gång åkte med familjen till Alperna och blev satt i skidskola förstod jag inte 5 öre av vad Helmut, (min skidinstruktör) sa.

Detta är ingen problem idag, på de allra flesta av våra destinationer har vi både svensk – och dansktalande instruktörer. Massor av hotell i Alperna har också anpassade barnmenyer, lek/hobbyrum och ski-in/ski-out, allt för att skapa goda förutsättningar för de små.

alperna_passar_alla

Alperna har något för alla!

Det är bättre för nybörjare

Jag vill faktiskt påstå att de flesta destinationer i Alperna har en lång rad fördelar för nybörjare.

Det är givetvis bara min personliga åsikt, men ta liftarna som ett utmärkt exempel. Hur många gånger i fjällen har du inte som nybörjare svurit åt att hantera stavar, vantar etc. medan du ska hinna grabba tag i den ena ankarliften efter den andra.

Jag kan inte ens hålla räkning på alla de gånger jag misslyckats med en ankar/knapplift i fjällen (till mitt sällskaps stora förtjusning).

Tänk sedan hur det skulle vara för en nybörjare att ha möjlighet att sitta ned i en stolslift, istället för att kämpa med att hålla sig upprätt på skidorna…  För risken som nybörjare att stöta på en knapplift i Alperna är försvinnande liten. 😉

Jag hör också många säga att det är bättre att vara nybörjare i ett mindre område, och att de därför väljer fjällen.

Men ett större område betyder inte bara fler km pist för de som redan kan åka skidor. Det betyder också betydligt fler nybörjarvänliga nedfarter, och du behöver inte tröttna på att åka samma två backar hela veckan som du riskerar i fjällen.

Det är billigare

Detta påstående är delvis sant, det kan vara en aning billigare att åka till fjällen, men det är också vad man betalar för. Visst är avståndet kortare till Fjällen, så transport kostar mindre. Men om vi jämför priserna på plats i Alperna vs Fjällen så är det inte dyrare.

Jag har som exempel jämfört ett restaurangbesök i Åre med en motsvarande restaurang i Canazei Italien. (Livigno hade varit ännu billigare men priserna där motsvarar inte de generella priserna i Alperna.)

På en standard-restaurang i Åre kostar en pizza i runda slängar  130:- och därtill tillkommer den dryck du vill ha på omkring 30 – 40:-. Sammantaget kostar alltså en lunch ca 200:- med kaffe på maten.

Samma uträkning i Canazei skulle kosta dig 8EUR för en pizza och vill du skölja ned det med en öl kostar det dig 3,5 EUR. Med kaffe efteråt landar notan på 140kr omräknat till SEK.

Pizza i Alperne smager dejligt og udsigten kan man ikke klage over

Avnjut din pizza i soliga Alperna

Såklart ska mitt exempel tas med en nypa salt, men generellt kan du komma riktigt billigt undan om du väljer en skidresa till Italien där skidåkningen är enkel och destinationerna inte dyra.

Så varför ska du åka till Alperna på skidsemester?

Jo, det ska du göra på grund av:

 • Solen går inte ned redan klockan 3 och du kan faktiskt komma hem med en härlig bränna i ansiktet.
 • Afterskin går inte att jämföra
 • Du tröttnar inte på backarna då du kan njuta av betydligt fler km pist i alla nivåer.
 • Minus 30 grader låter inte så behagligt…


detta_far_du_inte_i _fjallen

Detta blir svårt att uppleva i fjällen… :)

​Jag hoppas att jag kunnat avliva några av de myter som många har när det gäller att åka på skidresa till Alperna, och jag

Du är alltid välkommen att kommentera eller argumentera emot mig här i kommentarsfältet nedanför!

Toke Hyldgaard
Direktør Nortlander Ski Tours

9 comments… add one
 • Bra inlägg, men du glömmer flera aspekter och har till och med helt fel på vissa saker.

  Svenska fjällen är billigare än alperna. Det är ju inte bara maten som kostar, utan boendet och resan. Fjällen med dess stugor fungerar så att det blir ett betydligt billigare alternativ än att åka till alperna, oavsett destination. Dessutom funkar det så att är vi ett stort gäng som åker upp till fjällen så blir det ännu billigare, vilket inte riktigt stämmer i alperna, då alla resor dit är per person och det är mer hotellstandard än självhushåll i stugor.

  Dessutom, för oss som inte har hur mycket ledig tid som helst är fjällen ett bra alternativ. En torsdag-söndag i fjällen waste:ar inga skiddagar, eftersom resan inte tar lika lång tid som till alperna.

  Dessutom, och det är jätteviktigt, så är det bra för den svenska ekonomin och för miljön att välja svenska destinationer. Svenska skidorter skapar svenska jobb där skatten betalas i Sverige. Svenska skidorter skapar svenska entreprenörer och jobb i annars glesbefolkade områden som annars hade varit avflyttningsområden. Svenska skidorterna skapar dessutom en kultur och traditioner som vi ska värna om.

  Att uppmuntra människor till att åka till alperna istället för till fjällen gör ingenting för någon annan i Sverige än dig själv och bolaget som anordnar resor dit.

  Det finns mycket bra med alperna. Men det finns mycket bra med fjällen också. Allting är inte bara långa backar!!

  Reply
  • Intressant läsning.
   Se f.ö. mitt mailsvar

   Reply
  • Hej Ramona,

   Tack för att du tagit dig tid til att svara på vårt blogginlägg, det uppskattar vi!

   Många intressanta aspekter du tar upp, och helt säkert är det att det tar lite längre tid att åka till Alperna om du bor i våra norra delar av landet. Bor du söderöver är skillnaden dock inte alls så stor!

   Jag håller med dig att vissa gånger kan en resa till fjällen vara det som passar bäst, och inlägget är inte menat att förringa våra svenska fjäll. Inlägget är till för att avliva de myter som ofta finns gällande Alperna, att det är så mycket mer komplicerat och dyrt att åka till Alperna än till fjällen, något som det inte är.

   Ha en fin måndag!
   //Nortlander Camilla
   Marketing Manager

   Reply
 • Jag har fått lägra mig i tidningar & teve att man bör resa så koldioxidsnålt som möjligt. Annars förstärker man växthuseffekten, som kommer att bli en plåga för våra barn (& redan är det i fattiga länder). Därför bör man åka tåg & inte flyga. Nortlander har inga tågresor till alperna. Tåg är mycket dyrt & komplicerat till alperna (men möjligt – jag tänker resa så). Betydligt enklare norrut.

  Reply
  • Hej Stefan,

   Stort tack för att du tagit dig tid att svara på blogginlägget vår VD postade i förra veckan.

   Du har rätt i att man ska tänka grönt. Därför erbjuder vi alltid ett “kör själv” pris där vi dragit bort flygkostnaden.

   Hoppas du får en härlig skidsemester!
   Ha en fin måndag

   Nortlander Camilla
   Marketing Manager

   Reply
 • Jag undrar hur vädret i alperna är i jan-feb? Hur ligger temperaturen då? Och vill även veta vilken tid på året det är som mest turister ute i backarna? Ska jag åka dit så vill jag inte åka när det är som allra mest av folk där.
  Är sjukt sugen på att åka till alperna!

  Reply
 • Hej Elin!
  Tack för ditt mail.
  Jag kan endast uttala mig om hur vädret har varit föregående år, och januari och februari har ofta varit temperaturen runt fryspunkten och månaderna snörika, med många solskensdagar. Du kan följa föregående års veckovisa väderrapport här: /snorapport/?dato=2015-02-20

  Om du vill ha backarna mer för dig själv vill jag starkt rekommendera dig att INTE åka vecka 6-9, då det är som mest folk i backarna.

  Mitt team hjälper dig mer än gärna att hitta den perfekta resan, maila dem på info@nortlander.se

  Ha en fin dag!
  Toke

  Reply

Leave a Comment