Flygresor till Alperna

Vi erbjuder ett av marknadens största och bästa flygprogram till Alperna med moderna och bekväma flygplan från välkända bolag. Att flyga till våra destinationer innebär oftast att du får ett antal olika flygtider att välja mellan. Till vissa destinationer har vi dock endast en flygtid.

Tänk på att utöka ditt liftkort på de flygningar som ger möjlighet att åka skidor på avresedagen och därmed få sju skiddagar. Hör med din säljare på vilka flygresor det gäller.

Flyg från Köpenhamn/Kastrup

Från Kastrup flyger vi på lördagar till Grenoble, Chambery, Genève, Torino, Salzburg och Innsbruck. 

För dig som har svårt att vara borta en hel vecka kan vi erbjuda korta skidresor till Frankrike med flyg från Kastrup - Grenoble/Chambery onsdag-lördag och lördag-onsdag.

Vi har även korta skidresor till Österrike från Kastrup - Innsbruck/Salzburg, tisdag-lördag och lördag-tisdag eller onsdag-lördag och lördag-onsdag. Alla korta skidresor inkluderar 3 eller 4 hela dagars skidåkning

Flyg från Stockholm/Arlanda

Från Arlanda flyger vi på lördagar till Grenoble, Chambery, Torino, Salzburg och Innsbruck.

Flyg från Göteborg/Landvetter

Från Landvetter flyger vi på lördagar till Grenoble, Torino och Innsbruck

Flyg från Umeå

Från Umeå flygplats flyger vi på lördagar till Innsbruck. (Gäller vecka 5 och 6)

Flyg från Skellefteå

Från Skellefteå flygplats flyger vi på lördagar till Innsbruck. (Gäller vecka 3 och 4)

Vi erbjuder skidresor med flyg till följande destinationer i Alperna:

Frankrike

Val ThorensVal d'IséreTignesAlpe d'HuézMontgénevre, La Rosiere, Courchevel och Avoriaz

Österrike

Bad GasteinIschglMayrhofenSaalbach/HinterglemSöldenWagrain, Schladming, Alpendorf-Wagrain, St. AntonZell am See och Zell Am Ziller.

Italien

CanazeiLivignoCerviniaPasso Tonale, Champoluc, Gressoney, Ponte di Legno-TonaleSestriere och Sauze d´Oulx

Tidtabellerna är preliminära

Samtliga tidtabeller är preliminära fram till 14 dagar innan avresa och kan komma att ändras. Gällande tid och flygnummer framgår dessa av ditt resebevis/biljett. 

Platsfördelning

Det går ej att förbeställa platser på flyget. Samtliga gäster på en bokning får dock platser i samma del av flyget.

 

Bagageförvaring på destinationen

Om du har en tidig ankomst tillhandahåller våra guider information om destinationen och anvisar plats för bagageförvaring tills dess att lägenheter/hotellrum blir tillgängliga.

I anknytning till bagageförvaringen finns även möjlighet att byta om till skidkläder för skidåkning på ankomstdagen. Oftast sker det under relativt enkla former. Observera att förvaringsplatsen för bagaget är obevakad och att förvaring därför alltid sker på eget ansvar.

Vid hemresa finns det även tillgång till plats för förvaring av bagage och ombyte som vid ankomst och anvisas av guiderna. Vi gör er uppmärksamma på att ombyte av kläder och förvaring av bagage ofta sker under relativt enkla former och alltid på eget ansvar. Möjlighet till dusch anvisas av våra guider, ofta mot ett tillägg (ca 3-10 Euro).

Transfer

Transfern från ankomstflygplatsen till resmålen ingår i priset och en Nortlander-guide möter er på flygplatsen. Transfertiden varierar mellan 1-4 timmar beroende på vilken destination. Transfertiderna är cirkatider och kan variera beroende på exempelvis väder- och trafikförhållanden och då vi ibland måste vänta in andra flyg osv. Transfer ingår i priset om du köpt en paketresa med både flyg och boende. Har du enbart köpt flyg skall du köpa till transfer om du önskar det. 

Transferbussen kan även vara gemensam med andra orter och under högsäsong kan det ta lite längre tid pga. mycket trafik. Normalt tar det cirka en timme från flyget har landat till bussen avgår till destinationen. På hemresan avgår transferbussen i god tid från destinationen för att hinna i tid till flygplatsen. Transferbussen skall vara på flygplatsen cirka 2 timmar innan flyget avgår.

Avgångstiderna för transferbussen får du av vår personal nere på destinationen.

OBS! Det är inte säkert att bussen är utrustad med barnstolar. Det är inte heller toalett på bussen, men det hålls "toalett-paus" längs turen, där man stannar på rastplats och har möjlighet att utnyttja wc.

Transferguide

Vi strävar efter att ha guider med på våra transferbussar. Men ibland kör bussarna med gäster till två destinationer och guiden kan då kliva av på första hållplatsen. Det kan även uppstå problem eller inträffa saker som gör att guiden inte kan åka med vid gästernas ankomst när bussen kör från flygplatsen eller vid hemresa från destinationen. När transferbussen ankommer på orten möts ni av vår personal.

Förlorat/skadat bagage

Skulle ditt bagage mot all förmodan försvinna eller skadas måste detta anmälas redan på flygplatsen för att ersättning ska kunna betalas ut. Gå till "Lost and Found" och fyll i en s.k. "PIR-rapport" för ditt bagage. Behåll alltid rapporten som underlag för eventuell ersättning och som bevis på att ditt bagage är borta. Mer information om hur du sen går till väga får du av Nortlanders guider. 

Tänk på att ersättningen genom flygbolagen är begränsad enligt lag till 1000 SDR (särskilda dragningsrätter) vilket motsvarar ca 10 000 SEK. Det är därför bra att teckna en reseförsäkring.

Har du en reseförsäkring/hemförsäkring gäller den oftast även skadat och förkommet bagage. Hör efter med ditt försäkringsbolag. Nortlander är ej ansvariga och ersätter ej försenat/förlorat bagage. Kontakta alltid ditt eget försäkringsbolag i dessa ärenden.

Annan information

Bagageregler

Bagage

Bagagevikten kan variera (15-20 kg) mellan olika flygbolag och destination. På ditt resebevis ser du vad som gäller på just din flygning. Övervikt kostar 100-150 kr/kg och väg beroende på flygbolag och destination.

Bagaget får inte innehålla föremål som kan skadas under flygningen, exempelvis flaskor eller ömtåligt gods som glas och porslin eller saker som är bristfälligt paketerade.

Bagaget som checkas in skall vara lämpligt förpackat så att det tål att hanteras med annat bagage i lastutrymmet.

Flygbolagen kräver att man förvarar mediciner, ömtåliga och stöldbegärliga saker, exempelvis plånbok och kamera samt eventuell utrustning som behövs under resan, i handbagaget.

På flyg från Grenoble och Chambéry är det inte tillåtet att packa pjäxor och hjälm i handbagaget. Det är dock tillåtet att ha i handbagaget på utresan från Sverige och Danmark. 

Skidtransport

Skidfrakt

På våra flygningar finns det endast ett begränsat antal skidfrakter på flygen. Man måste därför boka plats så snart som möjligt, gärna i samband med att ni bokar resan.

Det går även att boka fram till slutbetalning i mån av platstillgång. Skidfrakt kostar 499 kr för ett par skidor eller en snowboard. Det är ej tillåtet att packa kläder och dylikt i skid- eller snowboardfodralet utan endast ett par skidor eller en snowboard.

Det är endast tillåtet att ha ett par skidor eller en snowboard i ett fodral. Skidor/snowboard skall ligga i ett fordral för att skydda övriga gästers bagage. Max vikt per skidfrakt är 12kg 

Det är endast möjligt att boka en skidfrakt per resenär. Ej bokad och betald skid- eller snowboardpackning kan komma att avvisas. 

Incheckning

Incheckning

Incheckning på avreseflygplatsen öppnar 2-3 timmar före avgång. Tidsmarginalerna är satta för att undvika förseningar och därför bör du göra din incheckning ca 1,5 timme före avgång.

Vid incheckningen får du ditt boardingpass. Incheckningen stänger en timme före avgång.

På Kastrup sker incheckning i terminal 2 och 3 beroende på flygbolag, SAS - terminal 3. På Arlanda sker incheckning från terminal 5 med SAS, Norwegian och Jettime (sportlovsveckorna kan vissa avgångar flyttas till terminal 2 och 4). På Landvetter sker incheckning i incheckningshallen. Kontrollera alltid skärmarna på flygplatsen för eventuella ändringar. 

Måltider på flyg

Måltider

På alla våra SAS-flygningar kan du köpa till måltid både på ditresa och hemresa.

På övriga flygningar kan enklare måltider och dryck oftast köpas ombord, men kan inte garanteras. Tag med euro till betalning då vissa flygbolag ej accepterar kortbetalning ombord. Med hänsyn till allergiska passagerare samt av hygienkrav är det ej tillåtet att ta med egen mat ombord.

Försening / Anslutning

Försening med flyg

Tyvärr kan alla flygbolag råka ut för förseningar. Vi och flygbolaget gör så mycket som möjligt för att lindra effekterna av en eventuell försening. Du kan dock inte räkna med att få ersättning för missade anslutningsflyg, taxiresor vid hemkomsten eller för övernattning på hotell. Om du har en reseförsäkring kan den i vissa fall ge ersättning. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Tänk dock på att de flesta försäkringsbolag föreskriver att det skall vara minst 2,5 timmar mellan byte till anslutning. Det gäller både vid ut- och hemresa.

Hör efter med ditt försäkringsbolag.

Ankomsttiderna för Stockholm/Arlanda och Göteborg/Landvetter finns på www.swedavia.se och för Köpenhamn/Kastrup se www.cph.dk.

Anslutningsflyg

Vill du boka anslutningsflyg till och från charterflygplatsen föreslår vi att du kontaktar till exempel SAS på tfn 0770-727 727. Tänk dock på att de flesta flygbolag föreskriver att det skall vara minst 2,5 timmar mellan byte av flyg både vid ut- och hemresa.

Charterflygbolaget eller Nortlander Ski-Tours ansvarar inte för merkostnader om man missar anslutningsflyget pga förseningar.