Après Ski i Frankrike

Afterski i Frankrike Après Ski i världsklass

Finns det verkligen afterski i Frankrike? Många skidåkare som är vana vid att åka till Österrike ställer denna fråga till oss – och svaret är ett stort rungande JA! Afterskin i Frankrike är i toppklass med en lite modernare touch.

Men vad är egentligen fransk afterski? Fransk afterski (eller rättare sagt Après Ski) är DJ:s och livemusik kombinerat med discolampor och nattklubbar. Det är dans på borden men med ett glas champagne eller rosé i handen istället för en stor fatöl. Det spelas mixade versioner av popmusik toppat med jazz och saxofon istället för tysk schlager. Fransk Après Ski går all-in och du kan ofta festa från lunchtid till långt in på natten om du vill det - för när afterskibarerna stänger så tar nattklubbarna över.

Vi har gjort en guide till dig som vill åka till Frankrike på din nästa skidresa och vill ha en riktig upplevelse av den äkta franska afterskin.

LA FOLIE DOUCE ÄR FRANSK AFTERSKI

Varje dag flockas skidgäster till det legendariska afterskistället La Folie Douce med saxofonmusik, kända DJ:s och färgrika dansare. La Folie Douce ligger i skidområdet, vanligtvis där solen skiner som mest och är svårt att missa. På avstånd kan du höra ljudet av dunkande bas och livemusik som sprider sig över Alperna. När du kommer närmare är det svårt att inte dras med i den euforiska stämningen med ljus- och dansshow och champagne som sprutas över dansgolvet. Detta är det perfekta stället för att släppa loss och flyta in i tonerna av en saxofon, pumpande bas, god musik och kalla drinkar!

Veckodagarna är uppdelade i olika kreativa teman där både dansarna och sångarna dyker upp med extrema kostymer och med en ny cabaret-show till varje tema. Teman ändras varje år men det legendariska WTF-party på onsdagarna fortsätter! Det är en fest med syftet som få dig att tänka “vad händer här?” när du klickar av dig skidorna och träder in i baren. Det är en upplevelse som du sent vill missa.

Vad dricker man på La Folie Douce?

Om du inte får tillräckligt av bara Folie Douces over-the-top-stämning och den tunna Alpluften kan du köpa 5 liters rosévin, champagne och vitt vin i baren (för en helt vanlig flaska vin ska de nog kunna klara av).

Självklart kan du även få en kall öl - som typiskt är den franska ölen 1664 Blanc. Den kan du njuta av med utsikten över snötäckta berg och med musiken pumpande i bakgrunden - vem kan säga nej till det?

Lunch på La Folie Douce

Besöker du La Folie Douce innan klockan slår rosé-o'-clock serverar de även en god lunch i två olika restauranger.

I “La Petite Cuisine” hittar du självservice med en lunchmeny som har lite av varje och något till varje smak. Ta med lunchen ut på den stora solterrassen och njut av maten med storstilad underhållning.

Önskar du en lunch av lite mer klass än pasta och hamburgare bör du besöka La Folie Douces andra restaurang “La Frutiére. Här serveras franska specialiteter tillagat med lokala råvaror av bästa kvalitet. Utsmyckningen av restaurangens lokaler går hand i hand med den kulinariska upplevelsen som du får på din tallrik. Tjusiga lokaler med stora fönster och lokal konst är vad som pryder restaurangen.

Våra guider har ofta en gemensam lunch på La Folie Douce. Det ger dig möjligheten för att hålla en paus tillsammans med dem som med garanti vet var skidåkningen är som bäst under eftermiddagen eller vad som smakar godast på menyn.

När man ska ner för berget igen

En viktig detalj är att La Folie Douce stänger samtidigt som skidområdet stänger i de respektive skidorterna. Vill du undvika att åka skidor i mörker eller sova på berget så rekommenderar vi att du hinner med den sista liften hem. Detta är särskilt viktigt när du är på Folie Douce i Tignes/Val d’Isere som delar afterskiställe i skidområdet. Hinner du inte med den sista liften tillbaka till Tignes så ska du hela vägen till Val d’Isere för att komma hem vilket är lite av en omväg när liften du ska med hem till Tignes ligger precis bredvid afterskistället.

Var kan du besöka La Folie Douce?

La Folie Douce är ett legendariskt afterskiställe som är ett måste på din skidresa till Frankrike. Som tur är har du möjligheten att besöka La Folie Douce på flera ställen i Alperna. Känn hur pulsen går i takt till musiken på La Folie Douces hemsidor om sina afterskiställen i Alpe d’HuezLes Arcs, Tignes/Val d’Isere och Val Thorens.

Skidresor till Frankrike med flyg från Arlanda

Skidresor till Frankrike med flyg från Kastrup

Fransk Aprés Ski Festen fortsätter

Det är inte bara i skidområdet som festen är igång. När du kommer ner till byn igen efter en härlig skiddag så hittar du många olika afterskiställen i orterna.

Afterski i Tignes & Val d'Isère - Cocorico

När du kommer ner till byn på eftermiddagen är det dags att gå till Cocorico! Detta afterskiställe hittar du både i Tignes och Val d’Isere vid botten av pisterna. Du kan alltså åka direkt från det ena stället till det andra och fortsätta festen under bar himmel.

På Cocorico serveras öl, drinkar, mat, livemusik och en stämning som är så hög att “soufflén inte hinner falla” som de själva säger. Utsökt streetfood tillagat av erkända kockar kan med säkerhet släcka både den lilla och stora hungern. Med en Whiskey Sour i den andra handen kan det nästan inte bli mycket bättre!

Varje kväll är det livemusik som är den perfekta inledningen av festen i regnbågens alla färger. Cocorico är öppet kl. 14:00-04:30 i Val d’Isere och kl. 12:00-20:00 i Tignes.

Saloon Bar/Downunder i Tignes, Val d'Isère & Val Thorens

När fötterna behöver en paus från all dans och middagen är fixad så är tiden inne för att besöka Saloon/Downunder. “Goda drinkar, fantastisk underhållning och härliga människor” står det på Saloons hemsida och det kan inte träffa mer mitt i prick. Detta är en afterskibar som har det mestat. Kan du tänka dig en omgång biljard, dart eller beer-pong så är detta stället för dig.

En upplevelse som du inte vill missa när du besöker Saloon i Val d’Isere, Val Thorens eller Tignes är en Joss-shot. Även om det inte är för de minsta så tar den fram barndomsminnena hos en. En Joss-shot är en shot med vodka som dricks tillsammans med ett godis som påminner om godiset pop-rocks. Med den poppande sockersöta smaken i munnen smakar vodkan som vatten. Skölj ner med en kall fatöl eller ett glas av deras hemgjorda drink så är festen igång.

Varje vecka från söndag till fredag är det livemusik på Saloon med en stämning som alltid är på topp. Det är därför som detta är ett ställe dit många lokala går för en helkväll eller afterwork med kollegorna. Den bästa stämpeln en bar ändå kan få är väl när även de lokala går dit? För då vet man att allting är som det ska vara.

Afterski i Val Thorens - Café Snesko

När man pratar om afterski i Frankrike finns det ett speciellt ställe som ska nämnas - nämligen välkända Café Snesko i Val Thorens. Det är inte bara i Norden som det är känt. Baren har blivit en tvättäkta Val Thorens-standard med renomméet “Den danska baren med ryktet om att vara den bästa afterskin utanför Österrike”. Det är även den danska baren med stort D! Meny på danska och danska hits som spelas om och om igen. Det är dock inte bara danskar som hittar hit utan även flera andra Skandinaver och även folk utanför Skandinavien är fan av denna bars härliga stämning.

Med livemusik varje kväll från kl. 17:30 och med personal som står redo med Sambucca-shots och kalla fatöl så kan det garanteras en riktigt bra fest! Café Snesko är inte den största baren men den är enormt populär och är definitivt värt ett besök när du åker på skidresa till Val Thorens.

Smithy's Tavern i Alpe d'Huez & Les Deux Alpes

Smithy’s Tavern i Alpe d’Huez och Les Deux Alpes har sedan 1996 varit ett fast stopp på barrundan. Baren langar stolt upp öl, drinkar och den lokala likören Génépi över disken varje dag samtidigt som det alltid spelas skön livemusik.

Likören Génépi är en lokalproducerad likör som kan fås i alla franska skidorter och den är oftast hemproducerad av diverse restaurangservitörer och bartenders. En munfull av denna ger en ren och äkta smak av de franska Alperna.

Smithy’s Tavern är ett ställe som du utan problem kan spendera en hel kväll på. Börja med att besöka deras mysiga restaurang på första våningen som erbjuder en internationell meny och en vinlista utöver det vanliga. Efter en god middag serverar baren cocktails, livemusik och temafester veckans alla dagar. Upplev UV-party varje lördag eller Jägermeister-fest varje tisdag.

Smithy’s Tavern är öppet mellan kl. 18:00-02:00 i både Alpe d’Huez och Les Deux Alpes.

Afterski i Alpe d'Huez - Underground

Vi kan inte förbise Underground i Alpe d'Huez. En engelsk bar som har varit populär hos skandinaviska skidgäster i Alpe d’Huez sedan 1990-talet. Underground öppnades av ett par engelska snowboardåkare och sedan dess har baren varit ett hem för mängder av härliga fester. Dessutom spelas det livemusik ett par gånger i veckan. Här hittar du en kvällsfest där du kan stöta på några säsongsanställda som år efter år håller till här. Livemusiken som spelas är typiskt populära klassiker blandat med nyare musik och där nummer som Wonderwall nästan alltid smyger sig in. Baren Underground ligger under vårt Hotel Le Chamois.

Afterski i Les Arcs - Chez Boubou & Club 73

Åker du på skidresa till Les Arcs och kommer hem från La Folie Douce när skidområdet stänger så kan du dra vidare på happy hour på baren/brasseriet Chez Boubou. Les Arcs är generellt inte den mest extrema afterskiskidorten men i Arc 1800 finns det goda möjligheter att njuta av en kall fatöl till skön livemusik. Detta är ett av dem ställena där diverse fotbollsmatcher visas när livemusiken slutar. Dessutom kan du även få serverat en riktigt god middag här.

Om du inte är helt redo för att avsluta kvällen efter Chez Boubou kan du gå vidare till nattklubben Club 73. Här spelar DJ:s från hela världen och drinkarna är lika kalla som snön i pisterna!

Après Ski när den är som bäst

Frankrike är känt för att ha några av världens bästa skidområden med skidåkning av riktigt hög kvalitet. Likaså gäller det med deras afterski där det inte sparas på något. Något som man kan känna igen fransk Aprés Ski på är att festen aldrig riktigt slutar. Nästan oavsett var du än befinner dig i de franska Alperna så finns det en chans för att bege sig vidare till en trevlig restaurang, en bar, pub eller en nattklubb för att dansa hela natten lång.

Även om Österrike haft monopol på den bästa afterskin under lång tid så kommer den franska Aprés Skin inte långt efter. Väljer du en skidort efter den bästa afterskin så kan en skidresa till Frankrike varmt rekommenderas. Inte enbart tack vare de fantastiska skidområdena utan även allt det som händer när liftarna har slutat att gå för dagen.

Reseförslag till Frankrike

Fyll i formuläret så återkommer vi med några reseförslag till dig.

På Nortlanders skidresor inför vintern 2024/2025 har du öppet köp till den 1 september 2024 så du kan tryggt boka nästa vinters skidresa redan idag. Skulle du ångra dig får du alltså alla pengarna tillbaka.