Avoriaz

Till vintern 20/21 har vi inte resor till Avoriaz - men gå gärna på "upptäcksfärd" i resesökaren, för att se våra andra skidorter!

Avslappnad idyll Skidresor till Avoriaz

Avoriaz

Även om Avoriaz är ett gigantiskt område, sammanlänkat av både större och mindre skidområden, är det alltid en lokal och avslappnad stämning i idylliska Avoriaz.

Avoriaz är vackert beläget på en lätt sluttande bergssida som vätter mot en imponerande lodrät bergsvägg.

Skidorten kännetecknas av:

  • Bilfri by
  • Ski-in/Ski-out
  • Stort område 
  • Varierad skidåkning

Läs mer om skidåkningen i Avoriaz

Faktabox

650 km pister

209 liftar

351 kmBlå pister
215 kmRöda pister
84 kmSvarta pister

Avoriaz

Byns höjd 1800 m

Högsta skidåkning 2450 m

Liftkapacitet 250089 per/t

Off-pist Ja

Längsta nedfart 11 km

Fun-parkJa

Skidåkning

Barn

Nybörjare

Erfarna

Experter

Off-pist

Snowboard

Byn

Charm

After-ski

Shopping

Matställen

Webcam

Station

Amara

Lake

Avoriaz Golf

Resor till Avoriaz

Bildsköna omgivningar Skidåkningen i Avoriaz

Avoriaz passar både de stenhårda och de mer försiktiga skidåkarna.

Även om Avoriaz ligger i ett gigantiskt skidområde som länkas samman av en lång rad stora och små skidområden, är det en lokal och avslappnad stämning i det idylliska Avoriaz. 

Lokalt i Avoriaz är det 75 pistkilometer, men eftersom Avoriaz ligger mitt i det stora skidområdet Portes de Soleil så täcker ditt liftkort hela 650 pistkilometer fördelat på sammanhängande nedfarter i både Frankrike och Schweiz. Trots skidsystemets storlek är det lätt att navigera sig, mycket tack vare det väl genomtänkta liftsystemet med stor och effektiv kapacitet.

Perfekt läge

Skidortens centrala placering gör det enkelt för dig att bara klicka på skidorna och ge dig direkt ut i området. Här slipper du starta dagen med långa pjäxvandringar och kan istället mer eller mindre starta dagens skidåkning direkt utanför dörren. 

Du kan bland annat åka skidor genom byn ned till Prodains-liften, varifrån flera av liftarna i systemet utgår. 

Åttapersoners stolliften låter skidåkare, i expressfart, glida över hustaken och betyder att du alltid kan åka skidor till och från boendet oavsett var du bor. 

Skidåkning för alla nivåer i två länder

I Avoriaz finns något för varje smak och nivå, i form av mängder av blå, röda och svarta pister. Många av pisterna är härligt breda, så att du kan ta ut svängarna ordentligt. 

Uppe i skidterrängen Les Portes du Soleil möts du av utmaningar, både för den mer härdade och den helt gröna skidåkaren. Alpernas brantaste pist 'Muren', är ett bra exempel på hur den mer härdade skidåkaren får hjärtat till att slå lite hårdare.

Som tur är kan alla andra ta stolliften "Chavanette" ner längs den branta pisten och sedan bege sig ut i det 650 kilometer stora och mycket allsidiga området, med pister i både Schweiz och Frankrike.

Vi rekommenderar starkt, oavsett om du vill testa Muren eller inte, att du beger dig över till Schweiz och får uppleva den vackra naturen på din skidsemester. 

Skogspister en dålig väderdag

Dåliga väderdagar finns tyvärr också i Avoriaz - även om solen oftast skiner. När vädret är dåligt finns det mycket att hitta på i byn, och om vill åka skidor finns ett passande område. I området Lindarets finns nämligen många skogspister där träden hjälper mot den eventuella dåliga sikten. 

Offpist i Avoriaz

Är det offpist-skidåkning som lockar är Avoriaz ett perfekt resmål för dig. Särskilt populära är områdena Chavanette och Lindarets, var det väntar massvis av härliga puderturer utanför pisterna. 

Runtomkring i området Portes du Soleil finns det så kallade 'Snowcross-zoner', vilket är pister som inte är preparerade men som kan ses på pistkartan. Zonerna fungerar egentligen precis som vanlig offpist, men med fördelen att säkerheten för trygg skidåkning är densamma som i de vanliga pisterna. 

Om du inte är bekant med området rekommenderar vi dock att åka med en offpist-guide första gången. 

Läs mer om byn Avoriaz

Stämning och atmosfär Byn Avoriaz

Avoriaz är en liten mysig by med aktiviteter för varje smak.

När du ankommer til Avoriaz, parkeras bilen eller bussen utanför själva byn. Härefter fraktas ditt bagage till ditt boende, antingen med hjälp av en bandvagn eller i en hästsläde. Det betyder att byn är bilfri och är därför perfekt semestermål för familjer med små barn, som utan fara för de franska bilarna, kan springa runt på gatorna.

Lokalplanen kräver att alla fasader ska täckas med trä och på så vis följer alla byggnader, nya som gamla, samma arkitektoniska mönster. Det skapar en speciell och enastående stämning - Avoriaz är en vacker pärla till alpby att strosa runt i. 

En by med möjligheter

När vädret är dåligt, finns det många saker att göra. Du kan exempelvis lägga en servett i knät inne på en av de många restaurangerna, antingen uppe i skidområdet eller i byn. Du kan vara aktiv och ta dig ut på en skogstur i området Lindarets, där träden hjälper mot den dåliga sikten, eller så kan du ta en tidig afterski på The Place, som bjuder på live-musik.

Är vädret dåligt en dag, är ett besök i Alpernas största badhus Aquariaz, heller inte helt fel.

Restauranger i Avoriaz

Den gastronomiska nyfikenheten kan stillas på en av de många restaurangerna i både skidterrängen och byn. 

Restaurangerna i byn bär prägel av att byn är ett uppskattat resmål för skidturister, och särskilt franska sådana. Det innebär att menyerna domineras av klassiska franska alprätter såsom fondue, tartiflette och raclette, men det finns också ett brett utval av andra franska och internationella rätter. Till exempel går det nästan alltid att hitta hamburgare och pizza på menyn.

Aquariaz

Aquariaz öppnande för några år sedan upp för hela 2500 kvadratmeters paradis för riktiga vattendjur, i alla åldrar. Här finns en flod med en svag ström, pool med klättervägg, paddel pool, halfpipe slide, massagebänk, stor jacuzzi och ett vattenlekhus för barn, med allt som hör till.

Allt detta i en tropisk miljö omgivet av vackra klippor. Här blir även den värsta snöstormen förvandlad till en solskensdag med blå himmel.

Afterski i Avoriaz

Efter en dag i skidbackarna passar det perfekt att glida in på den lokala filialen av det legendariska franska afterski-konceptet, La Folie Douce, som bjuder på god mat och spektakulär underhållning. 

Generellt är det inte i Avoriaz man hittar den absolut festligaste afterski-kulturen som i exempelvis Österrike, men många restauranger i byn växlar från att vara restauranger på dagen till att skruva upp musiken och öppna baren på kvällen. 

Avoriaz för alla

Avoriaz är både för de benhårda och de gråhåriga skidåkarna. Området bjuder på härlig skidåkning med optimal utgångspunkt i en urmysig träklädd alpby. Här är sol, snö och skön stämning. Det enda du skall koncentrera dig om, är att ta för dig av rätterna!

Vill du veta mer om Avoriaz?

Läs vår artikel om upplevelser i Avoriaz och ta del av våra bästa tips. 

 

x

Hotellkarta

AccommodationTypes

Få ett reseförslag till Avoriaz

Fyll gärna i formuläret så hjälper vi dig så snart vi kan!

Då gillar du nog även... Är Avoriaz något för dig?