Trygghet på din skidresa

Trygg skidresa i vinter Paketresan är din säkerhet

Vi ser fram emot att komma iväg på skidsemester till vintern och med UD:s rådande reserekommendationer kommer vi allt närmare. Det innebär att risken att UD skulle avråda från resor inom EU är väsentligt mindre. Italien, Österrike och Frankrike har alla arbetat hårt för att det ska vara tryggt att åka på skidsemester och dessa tre länder meddelar alla att det kommer vara öppet för skidåkning och skidsemester.

Reserekommendationer, ditt ansvar och riktlinjer

I Sverige har reserekommendationerna normaliserats vilket innebär att UD avråder från reser enligt kriterierna som användes före pandemin.

Som resenär ansvarar du själv för att ha ett giltigt pass, eventuella vaccinationer samt leva upp till respektive lands krav och villkor för inresa. Du ska även informera dig om eventuella formaliteter för inresa som gäller före eller under själva resan. När dessa riktlinjer för vintersäsongen blir mer tydliga kommer vi att tillhandahålla information på denna sida och hänvisa till relevanta myndigheter.

Paketresor och Rejsegarantifonden

Nortlander har alltid varit medlem i danska Rejsegarantifonden som täcker förluster och utgifter såsom ersättning och hemresor för kunder som har köpt en resa av en dansk researrangör som går i konkurs. Vårt medlemsnummer är 3329.

Detta omfattar endast paketresor som per definition består av minst två av dessa fyra resetjänster: transport, boende, turistservice (till exempel liftkort eller skiduthyrning) och biluthyrning. Om du sätter ihop din resa själv och köper till exempel hotell, transport, skidhyra och liftkort på egen hand så omfattas det inte av Rejsegarantifonden. I princip alla våra resor är paketresor.

Hela resan samlat på ett ställe

Skulle det hända något oförutsett, som till exempel en strejk eller att ett flygbolag går i konkurs, så är det vi som står för att du har tryggheten på din sida. Det smarta för dig som gäst hos Nortlander är att du inte behöver krångla med att kommunicera med flygbolag, skiduthyrningar, hotell, restauranger, bussbolag, liftkortkontor och så vidare, om olyckan skulle vara framme.

Du har nämligen köpt en paketresa på ett ställe, nämligen hos Nortlander, så avtalet är mellan Nortlander och dig. Det är vår “huvudvärk” att reda ut allt med våra underleverantörer och se till så att du kommer vidare på din resa. Det är vi som resebyrå som ansvarar och står för din resegaranti.

Säkerhetsåtgärder i Alperna

Både Frankrike, Österrike och Italien har riktlinjer och regler för hur du som skidgäst ska kunna resa säkert på din skidsemester. I alla tre länder kommer det att vara restriktioner såsom munskydd i offentliga utrymmen och Coronapass. Vi ber alla gäster läsa de gällande reglerna för respektive land längre ner på sidan. OBS! Österrike har nya riktlinjer från den 8 november 2021.

Resevägledningar och din säkerhet 

Om Utrikesdepartementet (UD) avråder från alla icke nödvändiga resor till ditt resmål och det är 14 dagar före din avresa så får du hela det inbetalda beloppet tillbaka. Det samma gäller om avrådan kommer inom 14 dagar före avresa. Om det inte är möjligt för oss att genomföra din skidresa vid en lockdown på avresetidpunkten kommer du också att få hela det inbetalda beloppet tillbaka. Allt detta gäller om din resa lever upp till reglerna för en paketresa.

Frågor?

Har du frågor är du alltid välkommen att ringa till oss på 040 664 70 80.

Säkerhetsåtgärder i Alperna

Österrike

Uppdaterat den 1 december 2021.

I Österrike är den aktuella informationen gällande COVID-19 och säkerhetsregler enligt följande:

I grund och botten framhåller den österrikiska regeringen att det kommer vara möjligt att åka på skidsemester till Österrike under mottot: Strikta regler - Säker vinter.

UPPDATERING: LOCKDOWN I ÖSTERRIKE, 22 NOVEMBER - 11 DECEMBER 2021
Den österrikiska regeringen har beslutat att agera hårt och effektivt för att få bukt på smittan. Detta för att få ner smittan snabbt och att få fler att vaccinera sig så att de kan vara redo för att välkomna alla till en bra och säker skidsäsong i Österrike.

Därför har den österrikiska regeringen den 1 december 2021 beslutat att förlänga lockdown till och med lördagen den 11 december 2021.

Om det ändrar sig och det skulle påverka en skidresa som du har köpt hos oss, kontaktar vi dig direkt via mail.

KRAV PÅ FFP2-MASK
FFP2-masken ska bäras på vissa ställen såsom liftar, liftköer, bensinstationer, livsmedelsbutiker, hotell, afterski, caféer och restauranger. FFP2-masken kan beställas online eller köpas på väg till eller på skidorten i Österrike.

VACCIN ELLER IMMUNITET
För att kunna åka på skidsemester till Österrike och bo på hotell eller i lägenheter, gå på restaurang eller café, ta liften och gå på afterski med mera ska du kunna uppvisa giltig dokumentation på nedanstående:

  • Att du är fullvaccinerad (vaccinationen får maximalt vara 9 månader gammal - gäller från dagen du fick den sista dosen)
  • Är immun (har haft COVID-19 under de sex senaste månaderna och kan uppvisa immunitetspass).

Barn under 12 år är undantagna från ovanstående. Det arbetas forfarande på en lösning för utländska gäster i åldern 12-15 år.

Du måste alltid kunna uppvisa ovanstående. Utöver detta kommer det som utgångspunkt inte att förekomma så mycket restriktioner eller regler om avstånd.

Var uppmärksam på att ett Quicktest/Antigentest/PCR-test inte är giltigt.

OBS! Det är en 4 veckors övergångsperiod då ett negativt PCR-test i kombination med ett bevis på den första COVID-19-vaccindosen är tillräckligt. Denna övergångsperiod slutar den 6 december 2021.

LÄS MER
Vi rekommenderar att du läser den mer detaljerade och officiella informationen här: 

www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html

www.austria.info/de/service-und-fakten/coronavirus-situation-in-oesterreich/ski-und-winterurlaub-in-zeiten-von-corona#

LÄS MER OM RIKTLINJER FÖR DIN SKIDORT 
Bad Gastein: Klicka här och läs mer.
Ischgl: Klicka här och läs mer.
Obertauern: Klicka här och läs mer.
Schladming: Klicka här och läs mer.
St. Anton: Klicka här och läs mer.
Sölden: Klicka här och läs mer.
Saalbach-Hinterglemm: Klicka här och läs mer.
Wagrain: Klicka här och läs mer.
Zell am See: Klicka här och läs mer.
Zell am Ziller: Klicka här och läs mer.

Frankrike

Uppdaterat den 1 december 2021.

Följande regler i förhållande till COVID-19 gäller i Frankrike:

KRAV PÅ MUNSKYDD
I all offentlig transport ska det bäras munskydd och hållas avstånd. Dessutom ska munskydd bäras när man står i kö eller går i livsmedelsbutiker. Man riskerar en böter på 135 Euro om man inte följer kravet om munskydd. Bryter man mot reglerna upprepade gånger riskerar man en böter på 3.750 Euro.

VACCIN, IMMUNITET ELLER TEST
I flyg och tåg samt caféer, barer, nattklubbar, hotell, lägenheter/chalets och restauranger samt för att få ditt liftkort ska du kunna uppvisa giltig dokumentation som styrker något av nedanstående:

  • Att du är fullvaccinerad. Om du är över 65 år krävs det i Frankrike 3 vaccindoser för ett giltigt coronapass.
  • Att du är immun, dvs. har haft COVID-19 (11 dagar efter konstaterad smitta och upp till sex månader efter).
  • Kan uppvisa ett negativt COVID-19 PCR-test eller Quicktest/Antigentest som är maximalt 24 timmar gammalt.

Ovanstående regler gäller för alla personer över 12 år. Du ska uppvisa ditt Coronapass med QR-kod som är giltigt i EU - antingen digitalt eller på papper.

Från den 15 december 2021: Är du över 65 år krävs det en påfyllnadsdos i Frankrike för att coronapasset ska vara giltigt. Från den 15 januari ska alla över 18 år som fått sin senaste dos före den 17 juni 2021 även ha fått en påfyllnadsdos för att coronapasset ska vara giltigt.

LÄS ALLT HÄR
Vi rekommenderar dig att läsa om de nuvarande reglerna i Frankrike. Dessa hittar du här: https://sca.france.fr/sv/innan-du-reser/information-om-coronaviruset-situationen-frankrike

Se även en grafisk illustration över gällande riktlinjer på skidorterna genom att klicka här.

LÄS MER OM RIKTLINJERNA FÖR DIN SKIDORT
Alpe d'Huez: Klicka här och läs mer.
Courchevel: Klicka här och läs mer.
Les Arcs: Klicka här och läs mer.
Les Deux Alpes: Klicka här och läs mer.
Tignes: Klicka här och läs mer.
Val d'Isere: Klicka här och läs mer.
Val Thorens: Klicka här och läs mer.

Italien

Uppdaterat den 17 november 2021.

I Italien är de nuvarande reglerna i förhållande till COVID-19 enligt följande:

I Italien är det i stort sett allt öppet men med en del restriktioner.

PASSENGER LOCATOR FORM
Innan du reser till Italien ska du fylla i en Passenger Locator Form. Den ska fyllas i digitalt. Om du inte har möjlighet att fylla i den digitalt kan du ladda ner den här.

VACCINATION, IMMUNITET ELLER TEST
Du ska kunna uppvisa ett EU Digital COVID Certificate, dvs. EU:s Coronapass. Följande är giltigt:

  • Att du är vaccinerad mot COVID-19.
  • Negativt PCR-, snabb- eller antigentest.
  • Att du är immun.

Detta ska du kunna uppvisa för att t.ex. äta på restaurang. Barn under 12 år är undantagna. Det kan även vara begränsningar på antalet personer på restauranger och barer.

KRAV PÅ MUNSKYDD
Munskydd ska bäras inomhus på restauranger, barer och butiker, i liftar och liftköer samt vid folksamlingar inomhus. Barn under 6 år är undantagna. Det uppmuntras dessutom att hålla avstånd och att desinficera noga.

Ovanstående gäller till den 15 december 2021 då det kommer uppdaterade riktlinjer.

LÄS MER
Vi rekommenderar att du läser den officiella och mer detaljerade informationen här: 

http://www.italia.it/en/useful-info/covid-19-updates-information-for-tourists.html

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en

LÄS MER OM RIKTLINJER FÖR DIN SKIDORT
Canazei: Klicka här och läs mer.
Cervinia: Klicka här och läs mer och här.
Champoluc: Klicka här och läs mer.
Livigno: Klicka här och läs mer.
Passo Tonale: Klicka här och läs mer.
Sauze d'Oulx: Inget officiellt ännu.
Sestriere: Inget officiellt ännu.

Bra att veta

Europeiska riktlinjer

Vi uppmuntrar dig att följa både de svenska och lokala myndigheternas riktlinjer samt visa hänsyn och försiktighet när du är på skidsemester.

Som resenär ansvarar du själv för att ha ett giltigt pass, visum, inresetillstånd och eventuella vaccinationer samt leva upp till respektive lands krav och villkor för inresa. Det är också resenärens ansvar att ta reda på eventuella formaliteter för inresa före eller under själva resan. Det inkluderar att korrekt fylla i eventuella anmälningsformulär. Information utöver det som tillhandahålls av oss kan erhållas genom att kontakta det aktuella landets ambassad eller konsulat samt Folkhälsomyndigheten. Vi kommer även att kontinuerligt uppdatera denna sida allt eftersom de berörda länderna tillhandahåller information.

Klicka här om du ska till Italien.
Klicka här om du ska till Österrike.
Klicka här om du ska till Frankrike.

Uppdaterat den 27 oktober 2021.

Utrikesdepartementets reserekommendationer

Utrikesdepartementet har samlat en rad reserekommendationer där du kan läsa om hur du bör förhålla dig före, under och efter resan. Du hittar dem här.

Vi rekommenderar dig även att ladda ner UD:s app Resklar. Sök enkelt på “UD Resklar” där du laddar ner appar till din telefon.

Uppdaterat den 27 oktober 2021.

Transport

Vi ser naturligtvis till att du får den nödvändiga informationen innan din skidsemester.

Alla våra samarbetspartners håller sig liksom vi uppdaterade med gällande regler och riktlinjer när det gäller säkerhet i samband med transport med flyg, tåg eller buss.

Uppdaterat den 27 oktober 2021.

Skinetworks hotell

Det är viktigt för oss att du känner dig säker när du besöker våra Skinetworks-hotell i Alperna till vintern. Vi följer givetvis de svenska och lokala myndigheternas rekommendationer och ser till så att vi lever upp till de riktlinjer som gäller så att du tryggt kan bo hos oss.

Uppdaterat den 27 oktober 2021.

Afterski

Det finns en traditionell kultur kring livlig afterski i Alperna och den kommer att finnas där även i år. Det kommer dock att finnas riktlinjer som du måste följa. Dessutom uppmuntrar vi dig att följa myndigheternas riktlinjer samt vara uppmärksam och försiktig när du är på skidsemester.

Vi vill även göra dig uppmärksam på att barer, butiker, restauranger och andra faciliteter kan ha riktlinjer, restriktioner eller vara stängda på grund av eller till följd av COVID-19.

Uppdaterat den 27 oktober 2021.