Trygghet på din skidresa

Alla ska känna sig trygga Paketresan är din trygghet

Det viktigaste är givetvis att säkerheten kommer först! Här får du en samlad överblick över hur världssituationen har inflytelse på skidresor och hur du bör förhålla dig samt vilka riktlinjerna är i de olika länderna.

På denna sida kan du läsa mer om:

 • Utrikesdepartementets reseråd
 • Riktlinjer gällande Covid-19 i EU-länder
 • Din paketresa med oss
 • Rejsegarantifonden
 • FAQ - vanliga frågor & svar
 • Frankrike, Covid-19 restriktioner
 • Italien, Covid-19 restriktioner
 • Österrike, Covid-19 restriktioner

Skidresa eller pengarna tillbaka

Med rådande världssituation tagen i beaktning, finns det två scenarion när du har en skidresa bokad. Antingen är det fritt fram att resa och du kommer iväg på din härliga skidsemester, eller så avråder UD från resande till ditt resmål 14 dagar före avresa och du får istället pengarna i retur. Detsamma gäller givetvis även i tillfälle att UD kommer ut med en avrådan när det är närmare avresa än 14 dagar.

Kort sagt - antingen kommer du iväg på din skidresa eller så får du pengarna tillbaka (såvida du inte själv väljer att avboka trots att UD inte avråder från resor förstås).

Paketreselagen

Våra skidresor faller in under paketreselagen vilket ger dig en stor trygghet och skyddar dig när du bokar en resa. Denna lagstiftning täcker endast paketresor, vilket betyder en resa som inkluderar transport, boende, aktivitet (t.ex. liftkort/transfer) och biluthyrning. 

Om du själv skulle sätta ihop din resa och separat köpa hotell, transport etc., kan du med andra ord inte använda dig av denna laggivning. 

 

Rejsegarantifonden

Vid köp av en paketresa hos oss som är medlem av organisationen "Rejsegarantifonden" får du bästa möjliga utgångspunkt för din utlandsresa. 

Nortlander är  sedan flera år tillbaka medlem av Rejsegarantifonden, vilket ger dig en extra säkerhet när du reser på semester genom oss. Alla resebyråer i Europa skall vara med i en resegarantifond. Denna resegarantifond ger skydd till konsumenten vid köp av resor.

En resebyrå kan fritt välja vilken resegarantifond man vill vara medlem av. Vi har valt att vara medlemmar av den danska Rejsegarantifonden som ger maximalt skydd till dig som konsument.

Det innebär att du får återbetalt 100% av resans pris om resan avbokas. Det gäller även vid konkurs, även när konkursen beror på utvecklingen av Covid-19.

Hela resepaketet samlat på ett ställe

När du har köpt en paketresa hos oss tar vi hand om eventuella företeelser. Du behöver bara alltså hålla reda på en enda kontakt om något skulle inträffa, oavsett om det handlar om en strejk eller att flygbolaget går i konkurs. 

Du slipper även att tänka på en mängd olika kontakter, försäkringar och dokument, utan har allt samlat på ett ställe. Det har vi som resebyrå ordning på! 

 

Covid-19 - råd, regler och rekommendationer

Utrikesdepartementet och Svenska Ambassadens reseråd

Som resenär har du ett eget ansvar för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. I dagsläget uppmanar Utrikesdepartementet och Svenska Ambassaden till generell försiktighet när du reser utomlands.

Svenska Ambassaden har samlat ett rad reseråd, där du kan se hur du bör förhålla dig före, under och efter resan.

Du hittar råden här

Via appen “UD Resklar” kan du också få aktuell information om ditt resmål.

Läs mer om appen här

 

Lokala riktlinjer på ditt resmål

Vi uppmanar alla våra gäster till att följa de lokala hälsomyndigheternas riktlinjer och vara aktsamma och försiktiga på skidresan.

EU:s officiella sida, "Re-open EU", hittar du information om samtliga medlemsländers regler och riktlinjer.

Du kan
hålla dig uppdaterad här

Läs mer här, om du ska resa till Italien.  

Läs mer här, om du ska resa till Frankrike.   

Läs mer här, om du ska resa till Österrike.  

Transport

Alla våra samarbetspartners håller sig givetvis fullt uppdaterade gällande regler och riktlinjer beträffande trygghet i förbindelse med transport med flyg, tåg eller buss.  
Vi ser naturligtvis till att du som gäst får all nödvändig information innan din skidresa.

På Skinetworks hotell

Det är viktigt för oss att du känner dig trygg när du besöker våra hotell och lägenheter i Alperna 

Vi följer givetvis noga med i de svenska och lokala myndigheternas rekommendationer och försäkrar oss om att vi lever upp till de rådande riktlinjerna, så att du tryggt kan bo hos oss i Alperna.

Vi har för allas säkerhet infört följande: 

 • Guider och hotellpersonal tränas i nya rutiner. 
 • Det finns vägledningarflera platser runtom på hotellet.  
 • Vi håller avståndskrav och avskärmning i hotellets gemensamma utrymmen samt i restaurangen  
 • Det finns handsprit på relevanta platser runtom på hotellet - ävenborden i restaurangen.  
 • Rengöring sker oftare på hotellet – och dörrhandtag desinficeras löpande.  
 • Hotellinformation såsom meny och vinlista är en QR-kod.  
 • Där det är nödvändigt är gångar och korridorer på hotellet enkelriktade.  

Vi kommer dessutom alltid att följa eventuella nya lokala regler och vägledningar på våra skidorter. Om de t.ex. i december och resterande vinter har krav att personal ska bära munskydd eller visir - så gör vi självklart det.

På våra franska egna hotell  

Vi har sedan lång tid tillbaka varit medlemmar av den franska hotelloch restaurangföreningen (GNI). Detta är en förening som hjälper oss att säkerställaatt våra hotell följer de tilltag som är beslutat kring Covid-19. De hjälper oss även att hålla oss uppdaterade om det bliver ändringar / uppdateringar gällande de franska myndigheternas riktlinjer.  

Under vintern får vi besök av representanter från föreningen som ser till att vi följer myndigheternas ritklinjer. Läs mer här

x

På Bel Horizon 

På Hotell Bel Horizon i Val Thorens har vi också en CLEAN United etikett. Vi är nämligen medlemmar av CLEAN United Val Thorens, vilket innebär att vi garanterar att följa de rekommendationer som fransk myndighet presenterar. Det gäller både användning av sanitetsartiklar och andra rekommenderade procedurer för att kontrollera Covid-19 och därmed ge våra gäster en trygg skidresa.  

x

Afterski och Covid-19

Med den rådande situationen gällande folkhälsan tagen i beaktning och med den traditionella kulturen omkring livlig afterski i Alperna i åtanke, uppmanar vi kraftigt till att våra gäster följer hälsomyndigheternas riktlinjer och är aktsamma och försiktigaskidresan. Det är i slutändan ditt personliga ansvar huruvida du väljer att delta i aktiviteter och evenemang under din resa.  

Vänligen observera att barer, butiker, restauranger och afterski-barer kan lyda under restriktioner eller vara stängda på grund av Covid-19.  

Förhållningsregler i Frankrike

Gällande för hela Frankrike

Du kan hålla dig uppdaterad gällande övergripande förhållningsregler på den franska regeringens hemsida här

Från och med den 30 oktober och 4 veckor fram har man utlyst total lockdown vilket innebär att du får ENDAST lämna din bostad vid följande situationer:

 • För att ta dig fram och tillbaka till skola eller arbete

 • För att köpa in basvaror såsom medicin och mat

 • Läkarbesök

 • Du har möjlighet att träna utomhus i 1 timme per dag och inom en radie av 1km från ditt hem

 • Speciella familjesituationer där du behöver hjälpa en familjemedlem till läkare

 • Kan du arbeta hemifrån så måste du göra det

 • Du får inte resa mellan olika delar av Frankrike, vilket innebär att man heller inte kan resa som inresande turist.

 

Övriga regler som fortfarande gällande för hela Frankrike

 • I Frankrike ska man alltd bära munskydd när du är innanför (gäller alla över 11 år). Det betyder alltså att du alltid ska ha ditt munsskydd på när du besöker restauranger, i affärer och i offentlig transport. Du får först ta av ditt munskydd när du sitter ner.

 • Om du inte följer krav om munskydd riskerar du böter på 135 euro.

 • Inne på restauranger ska du ha munskydd när du står upp. Bord får reserveras till max 10 personer och borden skall stå med 1 meters avstånd. Under lockdown är alla dessa barer & restauranger stängda.

 • Du får max vistas 6 personer på offentlig plats.

Uppdateret den 3:e november 2020

Alpe d´Huez

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Alpe d'Huez här

 • I Alpe d'Huez är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas)

 • Alpe d'Huez har som intention att öppna sitt skidsystem den 5:e december 2020.
 • Munskydd och handskar är obligatoriskt innomhus på alla offentliga platser såsom restauranger (får tas av när man sitter ned och äter) affärer, hotell, sportcenter, biografer, banker och bibliotek.

 • Du får inte vara fler än 10 personer i ett sällskap. Detta gäller även på restauranger som har maxkrav på 10 personer per bord. Det ska vara minst 1 meters avstånd mellan borden, alternativt en skiljevägg som förhindrar fysisk kontakt.


 • Obligatoriskt att bära munskydd i liftar och liftköer.

 • Liftar blir löpande desinfekterade.

 • Munskydd obligatoriskt i alla skidbussar.

Uppdateret den 23:e november 2020

La Rosiere

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i La Rosiere här

 • I La Rosiere är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas)

 • Munskydd är obligatoriskt innomhus på alla offentliga platser såsom restauranger (får tas av när man sitter ned och äter) affärer, hotell, sportcenter, biografer, banker och bibliotek.
  Detta gäller även på restauranger som har maxkrav på 10 personer per bord. Det ska vara minst 1 meters avstånd mellan borden, alternativt en skiljevägg som förhindrar fysisk kontakt.


 • Obligatoriskt att bära munskydd i liftar och liftköer.

 • Skidskolorna reducerar antal elever per grupp. Skidlärarna måste bära munskydd. (Barnen behöver inte bära det)

 • Liftar blir löpande desinfekterade.

 • Munskydd obligatoriskt i alla skidbussar.

 • Munskydd är obligatoriskt inne i skiduthyrningen. Skiduthyrningen arrangeras med ett enkelriktat kösystem.

Uppdaterat den 9 november 2020

Les Arcs

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Les Arcs här

Les Arcs har till den kommande vinter beslutat att: 


 • I Les Arcs är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas).

 •  Les Arcs har som intention att öppna sitt skidsystem den 5:e december 2020. 

 • Munskydd och handskar är obligatoriskt innomhus på alla offentliga platser såsom restauranger (får tas av när man sitter ned och äter) affärer, hotell, sportcenter, biografer, banker och bibliotek.

 • Det är obligatoriskt att bära munskydd i alla köer och liftar.

 • Alla gondoler blir extra rengjorda en gång per dag.

 • Alla ska ha med sig en avfallspåse som de kan lägga använda munskydd i.

 • Les Arcs föredrar kortbetalning och vill inte gärna att turister betalar med kontanter (i bästa mån).

 • All personal i affärer, restauranger, hotell ska bära munskydd.

 • Munskydd är obligatoriskt inne i skiduthyrningen. Skiduthyrningen arrangeras med ett enkelriktat kösystem.

Uppdateret den 19:e november 2020

Tignes

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Tignes här

 • Skidområdet håller helt stängt fram till minimun 1:a december.

 • I Tignes är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas)

 • Munskydd är obligatoriskt i alla liftar samt i offentlig transport.

 • Alla gondoler blir extra rengjorda en gång per dag.

 • Munskydd är obligatoriskt inne i skiduthyrningen. Skiduthyrningen arrangeras med ett enkelriktat kösystem.
   
 • Munskydd är obligatoriskt i alla gemensamma utrymmen på alla hotell såsom i lobby och bar.

 • Skidskolorna reducerar antal elever per grupp. Skidlärarna måste bära munskydd. (Barnen behöver inte bära det)

 • Munskydd och handskar är obligatoriskt innomhus på alla offentliga platser såsom restauranger. (får tas av när man sitter ned och äter) affärer, hotell, biografer, banker och bibliotek.
  Detta gäller även på restauranger som har maxkrav på 10 personer per bord. Det ska vara minst 1 meters avstånd mellan borden, alternativt en skiljevägg som förhindrar fysisk kontakt.
 Restauranger stänger klockan 21.00.

 • Alla barer och klubbar är stängda.

 • Simhallar och fitnesscenter är stängda.

Uppdaterat den 3 november 2020

Val d'Isère

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Val d'Isère här

 • Val d'Isère kommer inte att öppna den 28 november som tidigare blivit annonserat. Nytt öppningsdatum beror på hur sitiationen i Frankrike utvecklar sig och man har ännu inte fastställt ett datum.
 • I Val d'Isère är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas)

 • Det är obligatoriskt att bära munskydd i alla köer och liftar samt offentlig transport (Gäller alla över 11 år).

 • Alla gondoler blir extra rengjorda.

 • Alla ska ha med sig en avfallspåse som de kan lägga använda munskydd i.

 • Munskydd är obligatoriskt inne i skiduthyrningen.

 • Munskydd är obligatoriskt inomhus på alla offentliga platser såsom restauranger (får tas av när man sitter ned och äter) affärer, hotell, sportcenter, biografer, banker och bibliotek.

 • Skidlärare måste bära munskydd i starten och slutet av alla lektioner. Detsamma gäller deltagare över 11 år.

 • Munskydd obligatoriskt i alla skidbussar.

Uppdaterat den 3 november 2020

Val Thorens

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Val Thorens här

 • I Val Thorens är det i dagsläget utegångsförbud mellan klockan 21.00 på kvällen till och med 06.00 om morgonen. (Gäller fram till 23 november men kan komma att förlängas)

 • Det är obligatoriskt att bära munskydd i alla köer. 


 • Tillgång till handsprit/gel vid liftarna.

 • Alla gondoler blir extra rengjorda 2 gånger per dag.


 • Munskydd är obligatoriskt inne i skiduthyrningen.


 • Munskydd är obligatoriskt på alla restauranger när man står upp/rör sig i lokalen. Det ska vara minst 1 meters avstånd mellan borden, alternativt en skiljevägg som förhindrar fysisk kontakt.


 • Skidlärare måste bära munskydd i starten och slutet av alla lektioner. Detsamma gäller deltagare över 11 år.

  Uppdaterat den 27 oktober 2020

x

Förhållningsregler i Italien

Gällande för hela Italien

Den 24 oktober beslutade den italienska regeringen följande. Restriktionerna gäller för hela Italien och fram till 24 november. 

 • Alla restauranger, barer, caféer och så vidare stänger klockan 18:00. Take-away får hålla öppet efter 18:00, fram till 22:00. 

 • Det får inte intagas mat eller dryck på offentliga platser efter klockan 18:00.

 • Hotell får hålla öppet sina restauranger efter klockan 18:00, men vanligtvis i olika sittningar för att kunna hålla avstånd. Till exempel, om det bor 40 personer på ett hotell, äter 20 personer vid 18:30 och 20 personer vid 20:30.

 • Man får maximalt sitta 4 personer tillsammans på en restaurang, med undantag för familjer som består av fler personer. 

 • Gym, simhallar, kur-bad och liknande håller stängt.

 • Nattklubbar, spelklubbar, nöjesparker och liknande håller stängt.

 • Teatrar, biografer, konserthallar och liknande håller stängt.

 • Offentliga och privata fester får inte hållas.

 • Konferenser och affärsmöten får inte hållas.

 • Alla sportaktiviteter kan fortsätta, så länge de inte involverade fysisk kontakt eller utövas i stängda rum.

 • Offentlig transport ska undgås och bara användas om det är absolut nödvändigt.

 • När man ankommer på flygplatsen kommer temperaturen kontrolleras vid gaten, både vid inresa och utresa. Det ska bäras munskydd överallt på flygplatsen.

 • Det ska bäras munskydd överallt på hotell och andra boendens områden - från att man går genom entrén till att man kommit in på sitt rum. Munskydden kan även tagas av när man satt sig ner vid sitt bord på boendets restaurang. 

 • Städning av rum och lägenheter föregår som vanligt, men mellan varje ny resenär luftas det ut och sprayas desinfektionsmedel på de flesta ställen. 
 • Utegångsförbud gäller mellan 22:00 och 05:00. Hemmet får då endast lämnas vid giltigt skäl, såsom jobb eller sjukdom. 

Du kan läsa mer om restriktionerna i Italien här.

Uppdaterat 17 november 2020.

Canazei

Hitta information på hemsidan för turistkontoret i Canazei här. Hitta information om Covid-19 direkt på regionen Trentinos hemsida här.

Intill vidare är följande beslutat inför vintersäsongen:

 • Optimering av köer och ökad onlinebokning.

 • Daglig sanering av alla liftar, toaletter och andra offentliga platser.

 • Fler skidbussar och färre antal passagerare per buss.

 • Mindre grupper på skidskola och andra aktiviteter.

 • All personal som arbetar inom turistsektorn går regelbundet på hälsokontroller.

 • Krav på mask när du köper liftkort, vid och i liften, på skidbussen, på skiduthyrning, i butiker och på restauranger och barer (kan tagas av när du sitter vid bordet).

Uppdaterat 24 november 2020

Cervinia

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Cervinina här.

I Cervinia är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Aosta Valley Region, den region som Cervinia ligger i. 

 • Folksamlingar ska undvikas.

 • Vid möte med andra människor ska munskydd bäras.

 • Inomhus ska det bäras mask och hållas en meters avstånd till andra resesällskap.

 • Det rekommenderas att tvätta händer och använda handsprit ofta. 
 • I liften är munskydd obligatoriskt. I stängda lifter ska en mer skyddande mask användas.

 • Antalet platser i offentlig transport är begränsat, för att kunna hålla avstånd mellan passagerare. Munskydd är obligatoriskt. 

Uppdaterat 17 november 2020

Champoluc

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Champoluc här.

I Champoluc är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Aosta Valley Region, den region som Champoluc ligger i. 

 • Folksamlingar ska undvikas.

 • Vid möte med andra människor ska munskydd bäras.

 • Inomhus ska det bäras mask och hållas en meters avstånd till andra resesällskap.

 • Det rekommenderas att tvätta händer och använda handsprit ofta. 
 • I liften är munskydd obligatoriskt. I stängda lifter ska en mer skyddande mask användas.

 • Antalet platser i offentlig transport är begränsat, för att kunna hålla avstånd mellan passagerare. Munskydd är obligatoriskt. 

Uppdaterat 17 november 2020

Gressoney

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Gressoney här.

I Gressoney är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Aosta Valley Region, den region som Gressoney ligger i. 

 • Folksamlingar ska undvikas.

 • Vid möte med andra människor ska munskydd bäras.

 • Inomhus ska det bäras mask och hållas en meters avstånd till andra resesällskap.

 • Det rekommenderas att tvätta händer och använda handsprit ofta. 
 • I liften är munskydd obligatoriskt. I stängda lifter ska en mer skyddande mask användas.

 • Antalet platser i offentlig transport är begränsat, för att kunna hålla avstånd mellan passagerare. Munskydd är obligatoriskt. 

Uppdaterat 17 november 2020

Livigno

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Livigno här.

I Livigno är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Lombardy, den region som Livigno ligger i. 

 • Det är obligatoriskt att bära munskydd på offentliga platser och i offentlig transport. 

 • På offentliga och stängda platser ska minst en meters avstånd hållas.

 • Det rekommenderas att tvätta händerna ofta och att använda handsprit och/eller handskar. 

 • I alla butiker och restauranger mäts kroppstemperaturen på personalen. På restauranger kommer även kroppstemperaturen mätas på gästerna vid ankomst. 

Uppdaterat den 17 november 2020

Passo Tonale

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Passo Tonale här.

Följande är beslutat inför vintersäsongen i Passo Tonale intill vidare. 

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Lombardy, den region som Passo Tonale ligger i. 
 • Minst 1 meters avstånd ska hållas till andra grupper.

 • Munskydd ska bäras där det är krav på det och när det inte är möjligt att hålla 1 meters avstånd. 

 • Tvätta händer ofta och använd handsprit.

 • Undgå folksamlingar. 

 • Det kommer endast vara bordservering på restauranger. 

 • Skiduthyrningen gör ett kö-system där man får en tid när man ska komma och hämta sin utrustning. Dessutom desinficeras all utrustning efter det lämnats in. 

 • Skidskolorna kommer ha mindre grupper. 

Uppdaterat 24 november 2020.

Sauze d'Oulx

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Sauze d'Oulx här.

I Sauze d'Oulx är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Piedmont, den region som Sauze d'Oulx ligger i. 

Uppdaterat den 11 november 2020

Sestriere

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Sestriere här.

I Sestriere är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i Piedmont, den region som Sestriere ligger i. 

Uppdaterat den 17 november 2020

Val Gardena

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Val Gardena här.

Följande är beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i South Tyrol, den region som Val Gardena ligger i. 
 • Liftar, toaletter och andra offentliga platser desinfekteras dagligen

 • Skidbussarna kör oftare för att undvika trängsel

 • Skidskolorna och aktiviteter, såsom snow hiking, reducerar antalet personer per grupp

 • Munskydd som täcker mun och näsa ska bäras vid köp av liftkort, i liftkö och lift, i butiker och på restauranger (kan tagas av när du sitter vid bordet)

 • En meters avstånd ska hållas

 • Optimering av liftköer

 • Skyddande avskärmningar har installerats mellan kunder och personal

 • ”Skiers map” visar hur många procent av liftkapaciteten som är använd vid tidpunkten och gör att åkare kan välja en lift med färre besökare och undvika folksamlingar

 • Endast bordsservering på restauranger

 • Personalen får regelbunden träning gällande Covid-19 säkerhetsåtgärder och bär alltid munskydd. Dessutom mäts deras temperatur varje dag.

Uppdaterat den 11 november 2020

 

3 Zinnen

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i 3 Zinnen här.

Följande är beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Fram till den 3 december tillåts inga turister att resa in i South Tyrol, den region som 3 Zinnen ligger i. 

 • Inomhus ska det bäras mask och hållas en meters avstånd till andra resesällskap.

 • Optimering av köer och ökad onlinebokning.


 • Daglig sanering av alla liftar, toaletter och andra offentliga platser.


 • Krav på mask när du köper liftkort, vid och i liften, på skidbussen, på skiduthyrning, i butiker och på restauranger och baren (kan tas av när du sitter vid bordet).

 • Alla menyer finns tillgängliga online via QR-koder. 

 • All personal är kontinuerligt informerade och utbildande om gällande Covid-19 åtgärder och bär munskydd. Deras kroppstemperatur mäts varje dag innan arbetsdagen startar.

Uppdaterat den 11 november 2020

Förhållningsregler i Österrike

Gällande för hela Österrike

Afterski vintern 2020/2021

Den 3 november beslutade den österrikiska regeringen följande för hela landet. Det gäller intill 6 december. 

 • Hotell är stängda för turister. Det är endast dem som reser i jobbet som får bo på hotell. 

 • Barer, restauranger och caféer får endast erbjuda take-out, i övrigt är de stängda. 

 • Alla event, såsom konserter och föreställningar är inställda. Dessutom är alla museum, teatrar, biografer, gym, simhallar och övriga kultur- och fritidsfaciliteter stängda. 

 • Alla skidområden är stängda - öppningen är framflyttad till december. 

 • Alla julmarknader är stängda. 

 • Från 17 november är alla butiker stängda. Det är endast nödvändiga butiker som får hålla öppet, till exempel matbutiker och apotek. Alla butiker, utan undantag, ska senast stänga klockan 19:00.

 • Från 17 november till 6 december får du endast lämna din bostad om du har ett giltigt skäl, till exempel för att handla mat. Detta gäller dygnet runt. 

Läs om alla restriktioner för Österrike här

Uppdaterat den 17 november 2020.

Bad Gastein

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Bad Gastein här.

Följande är beslutat inför vintersäsongen i Bad Gastein:

 • Det ska bäras munskydd i all offentlig transport, liftar och gondoler. Du får en ansiktsmask (tubhalsduk med inbyggt munskydd) samtidigt som du får ditt liftkort. Du behöver inte bära munskydd i själva pisterna - där kan du åka i full fart som vanligt. 

 • Alla liftar kommer luftas så mycket som möjligt under hela turen samt rengöras ofta. All personal omkring liftarna är utbildade i en särskild Covid-19 procedur för ökad säkerhet. 

 • Eftersom man har munskydd i liften kommer liftarna fyllas upp som vanligt. 

 • Det ska bäras munskydd i alla supermarkets, på apotek, banker och postkontor.

 • De lokala spa och termiska bad är öppna, men vidtar givetvis försiktighetsåtgärder. 

 • På alla restauranger är det gott om avstånd mellan borden eller installerat avskärmande glas. Det ska hållas minst 1 meters avstånd till personer utanför ditt resesällskap. Alla restauranger stänger klockan 22:00. All mat och dryck skall intagas sittande. 

 • Self-service på restauranger i pisten är tillåtet, såvida restaurangen kan säkerställa att hygienregler följs. 

 • På alla hotell ska det hållas minst 1 meters avstånd i alla gemensamma utrymmen. 

 • Överallt i skidområdet kommer det finnas information om Covid-19, så att du hela tiden kan hålla dig uppdaterad kring säkerhetsåtgärder. 

 • I skidskolan ska det hållas 1 meters avstånd. Om detta inte är möjligt ska det bäras ansiktsmask. Det kommer maximalt vara 10 personer i en grupp. 

 • På alla boenden ska ett avstånd på minst 1 meter hållas till andra gäster i gemensamma utrymmen. All personal ska ha munskydd på vid kontakt med gäster i stängda rum. 
   
 • All personal i Bad Gastein kommer testas regelbundet för Covid-19.

 • Afterski blir annorlunda i år. Mat och dryck intags endast sittande och musiken reduceras i volym. 

Uppdaterat den 17 november 2020.

Ischgl

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Ischgl här

I Ischgl gäller följande för vintern 2020/2021:

 • Alla som arbetar i Ischgl ska kunna uppvisa ett negativt test innan de går på arbete.

 • Som turist kan du komma att bli bedd om att ta ett frivillig test när du är på plats i Ischgl.

 • Vid check in på hotellet får du ta din temperatur och en app ska hjälpa till med kontaktspårning vid eventuellt smitta. 

 • Byns avloppsvatten kommer bli undersökt för att tidigt kunna hitta eventuell smitta.

 • Alla kabin-liftar blir desinfekterade flera gånger om dagen med sprit som eliminerar 99,99% av alla virus, bakterier och övriga spår. Detsamma sker i bussar, skiduthyrning, på toaletter och läkarmottagningar. 

 • Varje dag mäts temperaturen på alla som arbetar i liftområdet. 

 • På restaurangerna på berget kommer det vara gott om avstånd mellan borden och handsprit kommer finnas tillgängligt. Dessutom nedsätts kapaciteten på alla restauranger. Det är obligatoriskt att registreras när man ankommer till restauranger uppe på berget i appen Ischgl eller mySamnaun. Appen används till smittspårning och din data raderas efter 28 dagar. I appen kan man också se restaurang-menyer. Ladda ner appen via denna länk

 • Man ska alltid bära munskydd på de platser man står nära varandra.

 • Skidåkare får en speciell scarf med filter man kan knyta runt munnen när man hämtar sitt liftkort. Denna ska bäras i liften och på alla andra ställen där man står tätt. Dessutom ska den bäras på alla toaletter, skidbutiker, skiduthyrningar, skidställ, skidbussar och transportband. 

 • Kapaciteten i både kabin- och stollifter kommer vara nedsatt. 

 • Alla typiska afterski-fester är inställda säsongen 2020/2021 och invigningsfesten är inställd. Det kommer heller inte att vara livemusik på barer och restauranger utan ersätts av bakgrundsmusik. 

 • Rengöringsfrekvensen ökas överallt, till exempel rengörs dörrhandtag och bord oftare. Det samma gäller filtren i ventilationssystemen. 

 • Det rekommenderas att alla hämtar appen STOP CORONA och SWISSCOVID APP för att underlätta smittspårning. 

Uppdaterat den 11 november 2020.

Obertauern

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Obertauern här.

I Obertauern är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Det ska bäras munskydd i alla supermarkets, bensinstationer, banker, postkontor, bagerier med mera. 

 • Det ska hållas avstånd på minst 1 meter mellan dig och dina medresenärer och andra grupper. 

 • I alla liftar ska det bäras munskydd som täcker både mun och näsa. 

 • I skidskolan kommer alla mötesplatser vara utomhus. Dessutom ska det bäras munskydd på området och det får max vara 10 personer i en grupp. Det kommer vara flera mötesplatser och alla instruktörer har blivit utbildande i att hantera situationen. Det är möjligt att boka en privat instruktör till familjer även om man åker på olika nivåer. 

 • På alla restauranger rekommenderas kortbetalning. Man får maximalt sitta 6 personer i en grupp. Restauranger stänger klockan 22:00.

 • På alla boenden är det krav på extra rengöring. 

 • I skiduthyrningen bär all personal handskar och all utrustning desinficeras efter varje gäst. Dessutom ska det hållas minst 1 meters avstånd.

Uppdaterat 11 november 2020.

Schladming

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Schladming här

Schladming är en del av Ski Amandé och här är följande beslutat inför säsongen - läs mer om bestämmelserna här.

 • På skidbussen, på liftkort-kontoret och i alla liftområden ska det bäras ansiktsmask. När du får ditt liftkort av våra guider får du även en ansiktsmask (förmodligen en tubhalsduk med inbyggt munskydd). Det betyder även att liftarna kommer fyllas, alltså att det kommer sitta sex personer i en gondol för sex, och så vidare. 

 • Man behöver inte ha ansiktsmask/munskydd när man åker skidor i själva pisterna. 

 • Alla liftar och gondoler kommer rengöras och desinficeras hela dagen, och all personal har fått grundlig upplärning i hur man bäst organiserar liftkö och säkerhetsförordningar i förhållande till Covid-19. 

 • Handsprit kommer tillhandahållas på alla toaletter, liftkort-kontor och ski depoter. 

 • Alla medarbetare som är i direktkontakt med kunder ska ha ansiktsmask på eller kommer skiljas från kunderna med exempelvis plexiglas. Dessutom kommer alla medarbetare som arbetar i liftsystemet testas i början av säsongen och därefter mäta temperatur varje dag. Vid misstanke om sjukdom isoleras medarbetaren och gör ett Covid-19 test.
 • På alla boenden ska det hållas 1 meters avstånd och personalen ska ha munskydd eller mask på vid kontakt med gäster. Restauranger och gemensamma områden stänger klockan 01:00.

Uppdaterat 24 november 2020.

St. Anton

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i St. Anton här.

Följande är intill vidare beslutat inför vintersäsongen 20-21 i St. Anton:

 • Alla anställda i byn har möjlighet att, varje vecka, få ta en frivilligt test. Om en anställd får ett positivt resultat har man upprättat en standardprocedur för att smittan inte ska spridas.

 • I alla liftar och liftköer är det krav att näsa och mun är täckt med munskydd. Det är dessutom ett krav att man ska hålla 1 meters avstånd på alla områden runtom på berget. Är man i samma hushåll gäller inte krav om 1 meters avstånd. Liftköerna är optimerade för att skapa mer avstånd och säkerhet, men man ska ändå bära munskydd där. 

 • Man ska bära munskydd i all offentlig transport, affärer, postkontor och banker, samma gäller på tåg- och busstationer. Man ska även hålla 1 meters avstånd. Är man i samma hushåll gäller inte krav om 1 meters avstånd.  

 • Om du besöker turistinformationen ska du bära munskydd.

 • Det är begränsing på antal passagerare i skidbussarna och antalet skidbussar kommer att ökas. 

 • Följande är inställt: öppningsevenemang, jul- och nyårsevenemang. Några event kommer att genomföras, men på annat vis. St. Anton förväntar sig att kunna hålla vårens event mer som vanligt. 

 • Österrikiska Röda Korset utvecklar en smittspårningsapp "Stop Corona". Den kan komma att bli obligatorisk på skidresan, men är inte det ännu.

 • Handsprit finns tillgängligt vid alla liftar, officiella byggnader, toaletter och så vidare, även om dessa områden även blir desinficerade ofta. 

 • Avloppsvattnet kommer kontrolleras för att kunna upptäcka smitta tidigt. 

 • St. Anton har upprättat en C19 service desk: en online information-platform, som man kan kontakta om man har några frågor gällande Covid-19. De kan kontaktas på service@stantonamarlberg.com.

 • KOM IHÅG: Tvätta händerna flera gånger om dagen, undgå handskakning, hosta i armvecket och betala kontaktlöst om det är möjligt. 

Uppdaterat den 24 november 2020

Sölden

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Sölden här.

I Sölden är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare:

 • Alla företagare kan få sina medarbetare testade på frivillig basis. Med hjälp av en QR-kod kan medarbetarna testas en gång i veckan. 

 • Om en medarbetare testar positivt för Covid-19 sätts en prövad och standardiserad process igång för att förhindra smittospridning.

 • Det är möjligt att testat på fyra ställen Öztal och man får svar inom 24 timmar. Man betalar själv för testet. 

 • Alla restauranger, barer och liknande stänger klockan 22:00. Alla menyer är engångs eller blir desinficerade mellan användande. Det skall vara minst 1 meter mellan borden och all mat får endast förtäras vid bordet. Dessutom ska det bäras munskydd när man rör sig i lokalen. När du besöker en restaurang ska du registreras, för att kunna stoppa eventuell smittspridning. 

 • Det kommer vara restriktioner kring hur många som får åka i en lift samtidigt, vilket kan innebära väntetid. I kabinliftarna ska fönstren vara öppna. Det ska bäras munskydd i alla liftområden. 

 • I alla supermarkets, bagerier, restauranger, butiker osv. ska det vara minst 1 meter avstånd och det ska bäras munskydd.

 • Det ska bäras munskydd i skidbussar och det rekommenderas att även bära det på hållplatser. Bussen ventileras konstant. 

 • I skidskolan skall munskydd bäras inomhus och även utomhus om inte ett avstånd på 1 meter kan upprätthållas. 

 • 'Umbrella bars' kommer inte att vara afterski, utan caféer med bordservering. Det kommer inte vara livemusik utan bakgrundsmusik. 

Uppdaterat den 11 november 2020.

Saalbach-Hinterglemm

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Saalbach här

 • I Saalbach-Hinterglemm är mottot: Alltid uppmärksam, men utan bekymmer.

 • Lifterna erbjuder rör-formade halsdukar (likt en polokrage) som man ska dra upp för mun och näsa i de stora liftarna.

 • Köerna vid liftarna blir mer organiserade, och det kommer att finnas handsprit till förfogande.

 • Liftarna blir desinfekterade löpande. Det gäller också för rullband och andra ytor runtom liftarna. Liftpersonalen blir löpande testade för smitta.

 • Man reducerar platserna i liftarna så att det är färre människor per gång. Saalbach garanterar dock att man inte kommer behöva köa mer än 15 minuter vid någon lift. Munskydd ska alltid bäras i stängda liftar. 

 • Du ska alltid bära munskydd i affärer, bagerier, banker, posthus, bensinstationer samt offentlig transport.

 • Afterski blir reducerat.

 • Alla restauranger ska registrera sina gäster, antingen online eller manuellt. Det blir begränsningar hur många man får sitta vid borden samt tidigare stängningstid.

 • Alla får möjlighet att ta en test som ger dig svar inom 15 minuter. Detta test görs mot betalning.

 • KOM IHÅG: Tvätta händerna flera gånger om dagen, undgå handskakning, hosta i armvecket och betala kontaktlöst om det är möjligt. 

Uppdaterat den 17 november 2020

Wagrain

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Wagrain här

Wagrain är en del av Ski Amandé och här är följande beslutat inför säsongen - läs mer om bestämmelserna här.

 • På skidbussen, på liftkort-kontoret och i alla liftområden ska det bäras ansiktsmask. När du får ditt liftkort av våra guider får du även en ansiktsmask (förmodligen en tubhalsduk med inbyggt munskydd). Det betyder även att liftarna kommer fyllas, alltså att det kommer sitta sex personer i en gondol för sex, och så vidare. 

 • Man behöver inte ha ansiktsmask/munskydd när man åker skidor i själva pisterna. 

 • Alla liftar och gondoler kommer rengöras och desinficeras hela dagen, och all personal har fått grundlig upplärning i hur man bäst organiserar liftkö och säkerhetsförordningar i förhållande till Covid-19. 

 • Handsprit kommer tillhandahållas på alla toaletter, liftkort-kontor och ski depoter. 

 • Alla medarbetare som är i direktkontakt med kunder ska ha ansiktsmask på eller kommer skiljas från kunderna med exempelvis plexiglas. Dessutom kommer alla medarbetare som arbetar i liftsystemet testas i början av säsongen och därefter mäta temperatur varje dag. Vid misstanke om sjukdom isoleras medarbetaren och gör ett Covid-19 test.

 • På alla boenden ska det hållas 1 meters avstånd och personalen ska ha munskydd eller mask på vid kontakt med gäster. Restauranger och gemensamma områden stänger klockan 01:00.

 • Det rekommenderas att du downloadar appen STOP CORONA som är utvecklad av österrikiska Röda Korset.

 • På skidskolan ska man bära munskydd om man inte kan hålla 1 meters avstånd. Tubhalsduk uppdragen över resan är okej. Det kommer dessutom vara färre människor i respektive grupp och fler mötesplatser för att så få människor som möjligt ska samlas. Alla deltagare ska registeras och de olika grupperna får inte blandas. Alla instruktörer framvisa ett negativt test och testas löpande under säsongen. Dessutom kommer de uppläras i specifika COVID-19 riktlinjer. 

Uppdaterat 24 november 2020.

Zell am See

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Zell am See här

 • Alla liftar och liftköer är det krav att näsa och mun är täckt med munskydd. Det är dessutom ett krav att man ska hålla 1 meters avstånd på alla områden runtom på berget. Är man i samma hushåll gäller inte krav om 1 meters avstånd. Liftköerna är optimerade för att skapa mer avstånd och säkerhet, men man ska ändå bära munskydd där.

 • Alla anställda i byn har möjlighet att, varje vecka, få ta en frivilligt test. Om en anställd får ett positivt resultat har man upprättat en standardprocedur för att smittan inte ska spridas.

 • Handsprit finns tillgängligt vid alla liftar, officiella byggnader, toaletter och så vidare, även om dessa områden även blir desinficerade ofta.

 • Avloppsvattnet kommer kontrolleras för att kunna upptäcka smitta tidigt.

 • Det ska bäras munskydd i skidbussar och det rekommenderas att även bära det på hållplatser. Bussen ventileras konstant.

Mellan den 3-30 november gäller följande:

 • Hotell får endast bokas in yttersta nödsituation - därför får inga turister boka. 

 • Restauranger får endast erbjuda takeaway och man får inte äta på restaurangen.

 • Skidområdet är 100% stängt.  • Alla kulturella aktiviteter är inställda.

 • Det råder utegångsförbud dygnet runt. Hemmet får endast lämnas för att handla mat eller medicin. 

Uppdaterat 17 november 2020.

Zell am Ziller

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Zell am Ziller här.

I Zell am Ziller är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare: 

 • I alla liftar och liftköer är det krav att näsa och mun är täckt med munskydd. Tubhalsduk är också tillåtet, så länge den täcker mun och näsa. Du får en tubhalsduk när du köper ditt liftkort. 

 • Liftköerna är optimerade för att skapa mer avstånd och säkerhet, men man ska ändå bära munskydd där.

 • Vid alla lifter som har inomhusområden, kommer det finnas handsprit till rådighet. 

 • Det kommer vara reducerad kapacitet i gondoler och stolsliftar. Dock ska man ändå bära munskydd.

 • Alla stängda liftar desinficeras flera gånger om dagen. 

 • Alla medarbetare testat innan de börjar jobba på säsongen, och alla som är i kontakt med gäster testas regelmässigt. 

 • I skidskolan ska det hållas 1 meters avstånd. Om detta inte är möjligt ska det bäras ansiktsmask. Det kommer maximalt vara 10 personer i en grupp. Det kommer finnas olika mötesplatser för att undvika folksamlingar.

 • På alla restauranger är det gott om avstånd mellan borden eller installerat avskärmande glas. Det ska hållas minst 1 meters avstånd till personer utanför ditt resesällskap. All mat och dryck skall intagas sittande.

 • På alla hotell ska det hållas minst 1 meters avstånd i alla gemensamma utrymmen.

Opdateret 17. november 2020.

Zillertal

Hitta information om Covid-19 direkt på hemsidan för turistkontoret i Zillertal här.

I Zell am Ziller är följande beslutat inför vintersäsongen intill vidare: 

 • I alla liftar och liftköer är det krav att näsa och mun är täckt med munskydd. Tubhalsduk är också tillåtet, så länge den täcker mun och näsa. Du får en tubhalsduk när du köper ditt liftkort. 

 • Liftköerna är optimerade för att skapa mer avstånd och säkerhet, men man ska ändå bära munskydd där.

 • Vid alla lifter som har inomhusområden, kommer det finnas handsprit till rådighet. 

 • Det kommer vara reducerad kapacitet i gondoler och stolsliftar. Dock ska man ändå bära munskydd.

 • Alla stängda liftar desinficeras flera gånger om dagen. 

 • Alla medarbetare testat innan de börjar jobba på säsongen, och alla som är i kontakt med gäster testas regelmässigt. 

 • I skidskolan ska det hållas 1 meters avstånd. Om detta inte är möjligt ska det bäras ansiktsmask. Det kommer maximalt vara 10 personer i en grupp. Det kommer finnas olika mötesplatser för att undvika folksamlingar.

 • På alla restauranger är det gott om avstånd mellan borden eller installerat avskärmande glas. Det ska hållas minst 1 meters avstånd till personer utanför ditt resesällskap. All mat och dryck skall intagas sittande.

 • På alla hotell ska det hållas minst 1 meters avstånd i alla gemensamma utrymmen.

Opdateret 17. november 2020.