Livigno

Skidsemester Livigno Välkommen till Livigno

Skattefria Livigno

Livignos status som skattefri zon är vida känd. Vad man ofta glömmer är den fina skidåkning som också erbjuds här.

Pisterna på de två bergssidorna, Carosello och Mottolino, är välpreparerade och backarna går hela vägen ner till byn. Huvuddelen av totalt 115 kilometer pist riktar sig till nybörjare och medelgoda åkare.

Livigno är beläget nära St Moritz i Schweiz. Andra kända orter i närheten är Bormio vars åkutbud är mer anpassat för erfarna åkare. 

God snöstatistik i Livigno

Kan du och andra sidan inte få nog av snön är Livignos snöstatistik behaglig läsning. Orten toppar snölistan och dessutom skiner solen lite mer här än på andra platser beroende på områdets utsträckning från sydväst till nordost.

Det betyder att du ofta har goda chanser att njuta av utsikten i det vackra området som ligger i ett naturreservat.

Läs mer om skidåkningen i Livigno här

Faktabox

115 km pister

32 liftar

30 kmBlå pister
65 kmRöda pister
20 kmSvarta pister

Livigno

Byns höjd 1816 m

Högsta skidåkning 2796 m

Liftkapacitet 47300 per/t

Off-pist Ja

Längsta nedfart 7 km

Fun-parkJa

Skidåkning

Barn

Nybörjare

Erfarna

Experter

Off-pist

Snowboard

Byn

Charm

After-ski

Shopping

Matställen

Webcam

Livigno

Mottolino

Lago

Passo del Gallo

Trepalle

Våra mest populära boenden i Livigno

Skidåkning i Livigno

En skidresa till Livigno innebär skidåkning för alla nivåer.

Omkring själva byn finns det stora områden som lämpar sig särkskilt bra till nybörjare eller lättövade skidåkare.

Områdets pister är faktiskt helt perfekta för denna målgrupp, något som gör Livigno till ett paradis för barnfamiljer som ska lära barnen att åka skidor.

Skidåkning i Livigno

1.815 meter över havet är högt om man ser på andra italienska skidorter, och temperaturen håller sig därför lägre än på andra orter, vilket gör att Livigno har bra snöstatistik.

Den höga höjden betyder dessutom att du har fina chanser för att njuta av utsikten i detta vackra skidområde, som med en placering mitt i ett naturreservat gör att du får en "bello" skidåkning.

Skidåkning på två bergssidor

Livignos skidområde består av två bergssidor, Carosello och Mottolino.

I väst finner du Carosello, även kallad solsidan. Carosello är det största området. Här är det möjligt att åka från ena änden av Livigno till den andra.

 

 

Majoriteten av Carosellos pister är blå och röda, vilket gör bergssidan optimal för såväl nybörjare som lite mer erfarna skidåkare.

På andra sidan byn ligger Mottolino. Detta berget får mindre sol, men även betydligt färre människor. Det låga antalet skidåkare i kombination med breda boulevardpister ger en svindlande känsla av att ha berget för sig själv.

Trots att Mottolino-området är mindre än Carosello har det större variation, bredare pister och är faktiskt vår favoritsida.

Läs om byn Livigno här

Skidsemester till Livigno

Skidorten Livigno

Vill du spendera din skidsemester i en pittoresk by med oslagbara vyer är Livigno byn för dig. Förutom en skidåkning i världsklass bjuder Livigno på en italiensk charm som kommer få ditt hjärta att smälta.

Livigno är en snösäker by som ligger på 1.816 meters höjd och har pister belägna på upp till 2.796 meter. Livigno är dessutom en av de alpbyar med flest antal soldagar, hela 300 dagar per år! 

Livigno har funnits sedan medeltiden, men det var först på 50-talet som turister upptäckte den fantastiska byn. På grund av den enorma mängden snö under vinterhalvåret, var det tidigare omöjligt att ta sig fram på vägarna, vilket gjorde byn helt isolerad.

I början av 1950-talet påbörjades bygget av vägen till Bormio, och i slutet av årtiondet byggdes tunneln Munt La Schera. Det är en enkelriktad 3,5 km lång tunnel som gör det möjligt att åka genom berget som avgränsar Schweiz och Italien.

År 1965 byggdes tunneln Munt la Schera, vilket gjorde det möjligt för turister att komma till byn. På grund av Livignos isolering från omvärlden har byn blivit helt tullfri.

Skattefri zon i Livigno

Livigno blev för många skidsäsonger sedan en skattefri zon på grund av sin avlägsna och isolerade placering. Det var under Napoleons tid som regeringen ansåg att det var synd om en så fattig och ensligt belägen by som Livigno varvid invånarna befriades från skatt. En fördel som än idag lever kvar i form av låga och bra priser.

Livigno är idag knappast ensligt och bestämt inte fattigt, men på ett eller annat sätt så har orten alltså förblivit skattefri till glädje för alla besökare.

 

Massor av restauranger

En av fördelarna med att semestra i Italien är den otroliga maten. I den nordliga delen av Livigno ligger det lokala mejeriet Latteria di Livigno som stolt förser byn med goda ostar, mjölk och utsökt glass.

Livigno erbjuder äkta italiensk atmosfär med 125 restauranger med spännande rätter, bland annat från Valtelinaområdet. Den charmerande byn är en harmonisk blandning av nytt och gammalt med goda shoppingmöjligheter för dem som behöver en snöfri dag. After-ski äger rum på Stalet som erbjuder feststämning inspirerad av Österrike. 

I denna artikel tipsar vi om de tre restaurangerna: Camanel di Planon, M’eating point Mountain Lodge och Carosello 3000

3 restauranger i Livigno som du måste prova

Barnvänliga Livigno!

Denna härliga by är byggd för familjer. Många av byns hotell ligger vid pisten – det innebär att det är snabbt och smidigt att ta sig ut till Livignos många kilometer pister.

Det finns även ett stort barnområde med närhet till massor av caféer, så du kan njuta av en läcker cappuccino samtidigt som du håller ett öga på barnen.

Vi vill göra dig uppmärksam på att barer, butiker, restauranger och andra faciliteter kan ha restriktioner eller vara stängda på grund av COVID-19.

Hotellkarta

AccommodationTypes

Få ett reseförslag till Livigno

Fyll gärna i formuläret så hjälper vi dig så snart vi kan!

Då gillar du nog även... Är Livigno något för dig?